vrijdag 6 mei 2011

Hoekenwerk 'Kasteel in zicht'

Goed zo! Jullie hebben de plek gevonden waar je alle filmpjes voor het hoekenwerk kan bekijken! Op deze website vind je de hoeken terug per titel.
Als je in je werkbundel de opdracht krijgt om een filmpje te bekijken kom je naar hier!
Je gaat opzoek naar de hoek waar je aan het werk bent.
Je vind op deze site telkens uitleg over de hoek en de link naar het filmpje dat je moet bekijken.
Kijk en luister aandachtig naar de filmpjes en los nadien de vragen op in je werkbundel.
Veel succes ! 
Meester Rens


Hoek 1 : Het ontstaan van kastelen


De meesten denken bij het woord 'burcht' aan een heel groot, stoer gebouw. Fout! De burcht heeft een lange geschiedenis gekend, van bescheiden houten torentje tot kolossaal stenen gevaarte. Jullie gaan het ontstaan van kastelen nu ontdekken.
Ben je zeker dat je de tekst in zonneland hebt gelezen? Dan mag je nu het filmpje bekijken.

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031127_riddersenkastelen01



Hoek 2: De aanval op een kasteel

Je weet nu al dat middeleeuwse oorlogen niet vaak op echte veldslagen uitliepen. Wat tijdens veldtochten wel regelmatig voorkwam, was de belegering van een burcht. Zelfs als een leger gemakkelijker een omtrekkende beweging kon maken, voelden de aanvoerders toch de drang om de burcht te belegeren. Heb je de tekst gelezen op pagina 18 en de opdracht gemaakt op pagina 19? Dan kan je nu kijken naar het volgende filmpje. Kom alles te weten over de aanval op een kasteel en los de vragen met gemak op!

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031127_riddersenkastelen02




Hoek 3 : Leven in een kasteel

  
In de Middeleeuwen werden kastelen gebouwd ter verdediging. Want het was een onrustige tijd. Vaak werd er flink gevochten om zo'n kasteel. Als er niet gevochten werd, ging het leven op het kasteel er meestal rustig aan toe. Ontdek hoe het leven er aan toe ging aan de hand van het volgende filmpje. Ben je zeker dat je de tekst pagina 16 en 17 hebt gelezen ? Heb je ook alle vragen rond de tekst opgelost? Goed! Bekijk dan nu het filmpje en kom te weten waarom de ramen van een burcht zo klein waren en wat nu juist een voetblok is.

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031127_riddersenkastelen03




 Hoek 4 : Ridders

  Een ridder beloofde zijn heer levenslange trouw en gehoorzaamheid. Hij moest zijn heer met raad en daad bijstaan en een dappere ridder zijn. Daar stond tegenover dat zijn heer verplicht was hem te beschermen en voor zijn onderhoud te zorgen. Meestal kregen de ridders een stuk land, een leen, en konden ze leven van de opbrengst. De ridder verpachte zijn stuk land aan boeren. De boeren verbouwden gewassen en leverden levensmiddelen aan de ridder en zijn gezin. Als het nodig was, vonden ze bescherming in het slot van de ridder.
Heb je ook de tekst gelezen pagina 12 en 13? En bij elk instrument de juiste naam geschreven? 
Dan mag je nu het filmpje bekijken en de vragen hierover oplossen!
Veel kijkplezier!




Hoek 5 : De middeleeuwse stad
  

De steden waren de grootste bondgenoot van de koningen als het erom ging aan de macht van edelen te knabbelen. Begonnen als nederige houten nederzettingen, groeiden ze uit tot ommuurde vestigingen met gemiddeld een paar duizend inwoners. Haast alle rijkdom hoopte zich binnen die muren op. Elke stad van enige omvang was een krioelend nest van slagers, leerlooiers, goudsmeden, schrijvers, bakkers, visverkopers, wolververs, pottenbakkers, hoedenmakers, naaisters, paardenhandelaars, herbergiers, arbeiders, dienstknechten en een paar tandentrekkers en apothekers! Kom meer te weten over de middeleeuwse stad door het bekijken van dit filmpje. Denk het wel aan dat je eerst pagina 14 en 15 gelezen hebt en de vragen opgelost !



Hoek 6 : Op straat in de Middeleeuwen


Jullie trekken de straat op in de Middeleeuwen. Een middeleeuwse straat. De plek waar alles gebeurde. De mensen werkten op straat, verkochten hun spullen op straat en vervoerden alles over straat. Ze liepen continu van binnen naar buiten. Ook de dieren deden dat. Ganzen, varkens, kippen en andere dieren liepen overal tussendoor. De straten waren bezaaid met afval. Kijk en luister goed naar het filmpje en vul de ontbrekende woorden in ! Veel succes ! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten